Blogg om hverdagen til en ung, aktiv liten dvergpinscher hann og border collie tispa Saga. Hverdagslydighet, problematferd, kurser vi deltar på,konkurranselydighet,ID-spor, blodspor og diverse andre hundeaktiviteter vi er innom - alt basert på 100% positiv hundetrening.

onsdag 23. november 2011

Instruktørsamling Del2 kurs helg 3

 Fredagen var vi innom Karin Beate for å feire bursdagen hennes (hurra :D ). Vi kunne ikke bli så lenge desverre da vi *kremt* hadde litt forbredelser igjen til kursstart lørdagsmorgen, og behøvde å få litt avslapping etter en travel uke på jobb.. Men gøy er det som alltid hos Karin, og mye lått og løye :D Man bli liksom alltid ett par timer ekstra enn planlagt ;) Merkelig det der.. :P
Og vi har selvfølgelig litt bilder av de to fineste objektene ifra begivenheten ;)
Chaos :)

Trofast :)

På lørdagen var vi igjen samlet til Del2 av instruktørutdannelsen - denne gangen kunne de fleste ifra Bergen også ta turen! Gøy! MEN Kristine og "flokken", som består av verdens kuleste og supre-sporhund-cocker Lotta & "galne-Fanny" kunne desverre ikke reise til Stavanger denne helgen fordi Lotta ikke var helt i form etter flere dager med prøver og besøk hos vetrinær.. Skikkelig trist å vite at Lotta ikke er helt i form for tiden, håper de finner utav hva som feiler henne og fikser det fort!Vi her gleder oss hvertfall til flokken kommer å tilbringer helgen her hjemme hos oss "på rommet bak dass" som Kristine sier så fint ;) Her er forresten den kjekke bloggen deres :) Dere var hvertfall høyt savnet i helgen, og håper dere tar turen i nærmeste fremtid :) Vi er klar!


Lørdagen på kurset startet med en liten diskusjon og "en liten intro" i debattering i sosiale medier, da det er et litt aktuellt tema for tiden. Flere i vårt hundemiljø engasjerer seg i diverse hunderelaterte diskusjoner på nett/sosiale medier - der vi forsøker å holde et saklig fokus på metoder og evt bivirkninger man kan oppnå ved å bruke diverse former for straff og aversiver innen hundetrening versus positive/belønningsbaserte metoder. Skremmende få som bruker aversive metoder / straff / ubehag i sin hundetrening er klar over hva slags bivirkninger dette kan føre til hos hunden. Og ikke minst skremmende er det når de veldig lett kan gi råd til "vilt fremmede" som direkte kan skade/skremme hunden og ødelegge en viktig tillit til den firbeinte ovenfor eier. Om folk ønsker å basere sitt hundehold på / trene hund med straffebaserte metoder får være deres sak, men når de tydeligvis ikke er klar over konsekvensene dette kan føre til, og i tillegg anbefaler disse metodene videre til vilt fremmede uten å engang ha sett hunden - ja da må jeg ærlig innrømme at jeg får litt hetta... Men nok om det..
Vi gikk også gjennom det med å "gå pent i bånd" teoretisk. Hva som gjør at hunden evt trekker i båndet, hvor unaturlig det er for en hund å gå lenket fast, alle interessante luktene en hund vil få med seg på tur, stress, hvor utrooolig sakte vi mennesker går på tur, hvor viktig det er at dette er noe vi må lære hunden - nettopp av den grunn at dette er så unaturlig for hunden i utgangspunktet.

Lørdagen videre gikk til at vi alle skulle fremføre en teoretisk presentasjon over power point, med "nye hunde-eiere/valpe-eiere" som målgruppe. Som vanlig hadde vi alle fått tildelt et konkret tema. I vår "gruppe" for denne helgen skulle jeg ha om "Kommunikasjon, Hunder-Mennesker", Hilde F. om "Avstandsøkende signaler" og Kine hadde om "Dempede signaler". Både å holde denne presentasjonen og å se på de andre sine presentasjoner er svært lærerikt og motiverende, og ikke minst gøy og litt "skummelt". Til slutt pleier vi å gi hverandre tilbakemeldinger, konstruktiv kritikk og selvfølgelig masse ros ;)
De entusiastiske kursdeltakerne
Vi hadde også etter lunsj og luftetur med hundene, en praktisk oppgave hver innen temaet "Gå pent i bånd". Jeg hadde om det å starte "treningen" best mulig med ro ut av bilen/buret, og utenfor - og viktigheten med å ha hunden rolig og fokusert på eier før man evt starter turen/bånd treningen - for å få forutsetningene for en rolig tur med lavt stressnivå på hunden før tur, og for at bånd-treningen skal bli mest mulig effektiv og "problemfri". Skal blogge mer om dette temaet litt senere ;)
Flinke Hilde liker å få ros ;) 
Hilde instruerer Kine i "Gå pent i bånd" med stjerne-elevene Kine&Loke
Arne i sin høst/vinter-kolleksjon - har du sett så stiligt (JA, den har mobil-lomme) ;)






Etter kurset gikk vi tur på Hellestø-stranden, med "obligatorisk godbitsøk" (ifølge Cico), gnåling, dårlig humor og ellers god "idè-myldring".
Godbitsøk på Hellestø


Etter turen, dro jeg, Siri, Jarle, Kine & Lars-Anders i mørket for å gå litt ID-spor! Det var første gangen jeg og Terkel har sporet i mørket, så det ble veldig utfordrende og spennende. Spesielt med tanke på terrenget der, som absolutt ikke hadde tatt hensyn til en langbeint, lav liten dvergpinscher hanne, som egentlig er litt usikker på hele mørke-greia ;) Første sporet skulle Terkel finne Kine som hadde gått ca 300 skritt med diverse vinkler - grreat success! terrenget var svært krevende å ta seg frem i både for småen og meg, men han var så gira på å finne Kine at det gikk supert! Deretter skulle vi finne Jarle. Sporet gikk utpå en eng med en heeel haug med saue-bais som var utfordrende nok, og i tillegg var vinden sterk og Terkel ble svært forvirret av overværet han ikke helt traff på ;) Jeg var nok litt optimistisk på alle forstyrrelsene han skulle takle (spise bais, sterk vind, vått/gjørmete/kupert terreng, relativt ukjent menneske, for ferskt spor, og jeg skulle nok ikke sagt jarle skulle legge det så langt som jeg gjorde..). Han rotet fælt, og vi hadde visstnok gått rett forbi Jarle 2 ganger med en ca 10m, og vi var langt ifra flere ganger, Terkel mista helt sporet 2-3 ganger og gikk feil grunnet overværet/vinden. Til slutt var jeg nødt til å blinke litt med lykta for å forsøke å få jarle til å avsløre hvor han var, og forsøke å "tilfeldig" få Terkel på sporet igjen uten å egentlig påvirke han for mye. Det funket overraskende bra, og til slutt klarte han å finne Jarle. Jeg venter nok en del neste gang før jeg evt legger et så langt spor i mørket uten merkebånd/snøring på hvor sporet egentlig går ;)
Men gøy og lærerikt var det! Og imponert er jeg uansett over den lille, "store" sporhunden min :D
Den lille sporhunden min klar for søk!

Lars Anders, bretonen Risk og Siri&Jarle slapper av etter spor

Siri, Jarle & Kine demonsterer gjerne kunnskapene deres om temaer som tilfeldig kommer opp. Her; ehmm... trekant..?  
På kvelden var vi invitert på kveldsmat og gøy i "Siddis kollektivet" - og dette ble selvfølgelig også nøye dokumentert!



Hilde viser gjerne sin imponerende presentasjon igjen - her et spesielt bilde som vakte stor oppmerksomhet

Marianne&Luna

Lars Anders, Pluto, Kine & Hilde

Lars Anders & Pluto

Hilde&Luna

Zita har lagt seg til rette i det alt for lite buret ;)

Meg&Pluto

Kjøkkentjenesten; Zita & Jarle



Søndagen på kurset gikk vi gjennom  veldig interessante temaer som ;
  • Flokklivet / Rangordning blant ulv / hund
  • Ulve forskning / atferd
  • Primærinstinkter
  • De fire F`ene (Flight, Freeze, Fool around, Fight), og hvordan disse fungerer 
  • Domestisering ulv-hund, og resultatet vi ser idag
  • Forskjeller Ulv-Hund
  • Hund - Mennesker
  • Hva vi egentlig vet om hunden
  • Hunden hos mennesket
  • Hund OG menneske
  • Menneskeligjøring av hund
  • Fra valp til voksen
  • Sosialisering / Habituering
  • Markering 
  • Disiplinering
 Og selvfølgelig "obligatorisk" tur på Hellestø etter kurset ;)


Obligatorisk godbitsøk - noen tar det mer bokstavlig enn andre ;)


Takk for en super og lærerik helg godtfolk :) Gleder meg til neste gang!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar