Blogg om hverdagen til en ung, aktiv liten dvergpinscher hann og border collie tispa Saga. Hverdagslydighet, problematferd, kurser vi deltar på,konkurranselydighet,ID-spor, blodspor og diverse andre hundeaktiviteter vi er innom - alt basert på 100% positiv hundetrening.

søndag 6. november 2011

Kurshelg Del 3 - Fordypning i problematferd

Denne helgen var det dags for helg nr 3 i fordypning i problematferd. Problematferd blant hunder er vel det temaet jeg synes er aller mest spennende og utfordrende. Det er så vannvittig forskjell i å trene med problematferd enn "vanlig", annen hundesport eller hverdagslydighet. Man må tenke på en helt annen måte, og i tillegg så kan det skje ting underveis i treningen som man aldri  kunne ha forutsett! Man skal være utrolig dyktig i å lese hunder, og kunne vite når man skal ta ett skritt videre i treningen, gå tilbake i treningen eller om man kanskje bør gi seg, etc etc. Man må også være så utrolig bevisst på eget kroppspråk og signaler, miljøet rundt, settingen, Og det er ALDRI en fasit på noe! Man vet aldri hva man har å jobbe med, og det er ofte ikke det som er forespeilt som virkelig ER problemet. Problematferd hos hund kan være så mangt. Men i hovedsak er det  "alt som hundeieren oppfatter som et problem. Det vil si at det er en eller flere atferder hundeieren ikke liker ved sin hund og som han ikke selv klarer å forandre. Problematferd kan være meget forskjellig, en atferd kan være enkel å forandre, mens annen kan være nærmest umulig å få forandret, men i teori er alt mulig. Det vil si at ikke noe bør være uprøvd." (ref. www.siddishundeskole.no)
Altså alt det hundeeier ser på problematisk og ofte kan være en utfordring som går utover livskvalitet til hund og/eller eier(e). Alle Del3 kursdeltakerne har også blogget om forskjellige temaer innen problematferd på fellesbloggen vår - den kan du finne her.


Denne kurshelgen gikk vi gjennom temaer som aggresjon mellom hunder/mot mennesker, fryktaggresjon og dypere om hva som defineres som hva, hvorfor hunder bruker aggresjon, de forskjellige typer aggresjon (frykt-,dominans-, terrotorial-aggresjon og ressursforsvar) og hvordan man skal forholde seg til og forstå dette- og for å forhåpentligvis kunne klare å fjerne denne utryggheten hos hunden som utløser denne atferden.
Teorien bak det er utfordrende nok synes jeg, men så skal vi da lære oss og jobbe med disse tingene i praksis. Og dette fikk vi da en grundig innføring i, og prøvelse på nå i helgen. Iløpet av lørdagen og søndagen hadde vi innom totalt 6 hunder som enten var redd/utrygge andre hunder eller mennesker. Vi ble så delt opp i grupper hvor vi fikk en og en hund+eier som vi skulle planlegge og utføre en trening-session med, fordelt på 3 økter pr hund. To oppgaver på lørdagen og to på søndagen. Her var det alt ifra store ridgebacker til de mindre toy-terrierene. Veldig interessant og utfordrende med tanke på at vi skal kunne lese hundene godt nok i situasjonene, reagerere deretter, kanksje må forandre planen for treningen litt underveis, få tilstrekkelig fremgang i treningen slik at hunden fikk noe utav det, og kanskje få litt resultater og få et bedre og klarere bilde av hunden for hver økt. Og i tillegg skal vi selvfølgelig kommunisere med hundeeieren på en måte som eier forstår hva vi snakker om under hele treningsøkten, ha et årvåkent forkus på hunden, treningen, evt figuranter og ikke minst så står våre kjære, kristiske, "læremestere" Arne&Siri rett oppi deg, spør gjerne "kryptiske lurespørsmål" med diverse kameraer, og resten av Del3-gjengen rundt om og får med seg alt.... Ingen rom for prestasjonsangst her i gården nei ;)

Fordypningskurset i problematferd har til nå vært over all forventning. Det er nok 10x mer utfordrende enn hva jeg hadde i utgangspunktet sett for meg, man forstår underveis hvor lite kunnskap man egentlig har om denslags trening, og hvor mye erfaring som faktisk er høyest nødvendig innen temaet for at man skal lykkes / ha fremgang i treningen for å få hunden til å få det bedre. Det er absolutt ikke slikt at man (vi deltakerne) er "fit for fight" for å kunne dra ut å friskgjøre alle problemhunder når man er ferdig med dette kurset, men vi vil ha en mye bredere forståelse på hvordan og hvorfor man trener som man gjør innen disse utfordringene, lære oss litt om de grunnleggende elementene som er vesentlige for å oppnå et positivt resultat, bli dyktigere til å forstå og lese hunder - og hvor forskjellige disse problematferdene kan være ifra individ til individ.



Tusen takk atter igjen for en fantastisk lærerik kurshelg resten av Del3 deltakere og Arne & Siri! Dere er en sann inspirasjon og svært dyktige "lærere" :)

Arne & Siri under sist Del2 Instruktørkurs
På lørdagskvelden inviterte jeg "Siddis-gjengen" på kveldsmat og litt "sosialisering"! Vi ble en ca 10 stk og 5 hunder her - deriblant de to super-herlige valpene på 15uker til Kine og Marianne - sukk ;) Blir ikke mindre valpesyk av de der to piraya-søskena!Litt bilder ifra helgen følger! :) Takk for en super helg folkens!

De første gjestene har funnet seg tilrette

Mette og fornøyde i "spisesal-avdelingen"

Pluto demonstrerer at han også er en ypperlig fang-hund

Siri "datt" innom på slutten av kvelden :D

Vi er flinke til å ha "menneske-intim-sosialisering"!

Piraya #1 - Loke -15uker:)


Pedagogiske Siri -"He started it, i swear.."

1 kommentar: