Blogg om hverdagen til en ung, aktiv liten dvergpinscher hann og border collie tispa Saga. Hverdagslydighet, problematferd, kurser vi deltar på,konkurranselydighet,ID-spor, blodspor og diverse andre hundeaktiviteter vi er innom - alt basert på 100% positiv hundetrening.

fredag 4. november 2011

Problematferd - Når hunden forsvarer mat og gjenstander

Mange sliter med at når hunden spiser eller har funnet en gjenstand - så kan den vise tendenser til aggressiv atferd når man nærmer seg. Så hvorfor gjør hunden egentlig dette? Og hva i alle dager kan man gjøre når man merker tendenser til dette? Hva om det er barn i huset?

Ifra en hunds syn er alt den har i munnen og har fått tak i - dens. Om man forsøker å ta ifra hunden noe den synes er viktig for den kan det oppstå farlige og ekle situasjoner - i verstefall bittskader. Noen merker det først på hunden om man bare tilfeldigvis nærmer seg hunden når den spiser - gjerne ikke før hunden starter å knurre høylydt og flekke tenner. Da har den gjerne allerede sendt ut flere signaler man har oversett, naturlig nok fordi man kanskje var opptatt med noe annet, og ikke hadde fokus på hunden i det øyeblikket - eller at man enkelt ikke forstår alle avstandsøkende signalene hunden prøver å sende oss.. Men hva sier egentlig dette oss om hunden? Og hva gjør man i en slik situasjon?

Er det en aggressiv hund?
Prøver den å dominere oss?
Forsøker den å klatre på rangstigen?
Er hunden herskesyk?
Er den i trassalderen?
Skal jeg akseptere slik oppførsel ifra hunden?
Bør vi irettesette den og vise at vi ikke tolererer slik oppførsel?


Når hunden har begynt å vise tendenser til å forsvare mat eller gjenstander ovenfor mennesker - må man gjøre noe med dette. Dette er nå noe hunden har lært - og plutselig kan det oppstå en farlig situasjon hjemme. Men hva kan man gjøre?

I bunn og grunn må man understreke at dette er ikke noe hunden gjør for å "trasse" eller bevisst "være slem" på noen måte.. Dette er ikke hunder i stand til rett og slett. Det handler heller ikke om at den forsøker å være sjef eller skal ta over husholdningen på noen som helst måte. Rang eksisterer heller ikke på tvers av arter (hund vs. mennesker) så der kan vi heldigvis også bare slappe av. MEN noen må man gjøre, tiltak bør settes igang snarest! Men hva kan man egentlig gjøre? Og hvordan skal man gå frem?
Først må vi få hunden til å forstå at vi ikke er noen trussel for hunden, den skal ikke være redd for at vi skal ta ifra den noe som den ser på som viktig. Vi er IKKE en konkurrent, ingen her skal hverken vinne eller tape noe. Vi må få snudd denne situasjonen som hunden ser på som utrygg - til noe trygt. Nøkkelord her er tillit og trygghet. Dette må trenes på for å få oppnå -og man må få riktig hjelp. Spesielt om det er barn med i bildet. Barn skal aldri settes i noen form for "oppdrager-rolle" overnfor en hund. Det at en hund kanskje tolererer "alt" ifra barna, skal ikke bety at barn skal ha rett til / lov til å være ubehagelige med hunden på noen måte. Ingen hunder er 100% "bitesikre". Hunder og andre dyr har krav på at vi behandler og omgås dem på en skikkelig måte, noe et barn ikke er i stand til. Dette er de voksnes ansvar å sørge for at skjer!


Første bud ; ta kontakt med en kyndig atferdskonsulent. Denne personen vil hjelpe deg gjennom treningen, og legge tilrette treningen etter din hunds grad av forsvar og denne aggresjons-atferden. Dette vil variere ifra hund til hund.
 
Viktige ting å huske på imellomtiden;
Aldri la barnet og hunden være uten oppsyn av foreldre/voksne - spesielt ikke i situasjoner der forsvaret kan muligens finne sted (steder hvor det kan finnes mat eller gjenstander/leker hunden kan finne på å forsvare). Mat hunden en plass den får være helt ifred, og respekter tegn som at hunden "fryser seg", stivner eller viser andre tegn til utilpasshet - fjern deg om du er usikker. Man kan i verste fall få skader om man ikke respekterer hundens rett til å forsvare maten sin. Om knurring og flekking av tenner forekommer, og ikke respekteres - kommer "angrepet" som kan resultere i nettopp, bittskader.

Aldri korriger, straff eller fjern det hunden forsvarer. Det eneste du oppnår med dette er å gi hunden en bekreftelse på at den ikke kan stole på deg, og at den bør føle seg utrygg når du nærmer deg noe den har, og vil bli enda mer motivert til å forsøke å fjerne deg..
Tenk selv om du for eksempel sitter sulten med en super middag foran deg etter en hard dag på jobb, og noen bare kom å fjernet denne? Så klart vil du forsøke å hindre at dette skjer igjen! ;)

Forebygg!
La valpen spise i fred og være ifred med gjenstander/leker ifra den komme inn i huset.
Lær inn "bytt" ifra starten om den har noe i munnen du er nødt å ta ifra den - "slipp"=her får du noe bedre. Bytt med en "super-godbit" og ros! Få hunden til å forstå at når du nærmer deg i slike situasjoner - venter det noe enda bedre enn det den har - kanskje en ekstra god godbit i matskålen i tillegg? 
Be atferdskonsulenten om hjelp til hvordan du skal gå frem med barn i hus.



Så til slutt..

Som nevnt tidligere - oppsøk en dyktig atferdskonsulent og forbred deg på å bruke tid på og jobbe med hunden for å oppnå tillit og trygghet til deg. Du styrer ressursene respektfullt og rettferdig. Til dette finnes ingen "quick-fix" løsning som på tv-skjermen. Dette dreier seg om å bygge om relasjon til hunden din. Få en selvsikker og trygg hund :) 

Gjerne kom med kommentarer, synspunkt og dine forslag til hvordan man kan ta tak i slike problemstillinger:)


 Kilder; Arne Aarrestad "Hunder som er redd mennesker", http://pelsterapi.wordpress.com

1 kommentar: